Chcete pořídit svému pejskovi nový pelíšek? Použijte kód "DUBEN" na slevu 5%. Platnost kódu je od 1.4. do 30.4.2024 na celý sortiment.

Osteoartróza u psů, a jak pejskům s touto nemocí ulevit?

ortopedicky-pelisek-clanek

 

 

Osteoartróza je běžným problémem u psů, zejména u pejsků starších a velkých psích plemen. Ačkoli na tuto nemoc neexistuje lék, včasná identifikace problému a zahájení vhodného postupu, vám může pomoci udržet psa aktivního a zlepšit jeho kvalitu života i s touto nepříjemnou diagnózou. Částečnou úlevou od této bolesti bude i ortopedický pelíšek nebo lehátko.

Co je artróza u psů?
Osteoartróza, nebo-li artróza, označovaná také jako "degenerativní kloubní choroba", je progresivně se zhoršující zánět kloubu způsobený degenerací chrupavky.
Ve zdravém kloubu působí chrupavka jako polštář, který umožňuje hladký pohyb kloubu v celém rozsahu jeho pohybu. V případech osteoartrózy se tento chrupavkový polštář začíná rozpadat, kvůli faktorům jako je věk, zranění, opakovaný stres nebo nemoc.
Ztráta tohoto ochranného polštáře má za následek bolest, zánět a snížený rozsah pohybu. Zatímco u kteréhokoliv kloubu v těle se může vyvinout osteoartróza, tento stav nejčastěji postihuje končetiny a dolní páteř.

Rizikové faktory
Osteoartróza se může vyvinout u každého psa. Zejména s věkem se šance na její výskyt zvyšuje. Existují však některé faktory, které mohou vašeho psa k tomuto stavu předurčit, například:

  • Velká nebo obří plemena
  • Obezita
  • Věk, zejména psi středního věku až po starší psy
  • Opakovaný stres z atletických aktivit
  • Zranění
  • Infekce postihující klouby
  • Nesprávná výživa
  • Genetika

Pokud má váš pejsek predispozice k rozvoji osteoartrózy, je obzvláště důležité, abyste pravidelně navštěvovali svého veterináře. To vám může pomoci zajistit, aby si váš hafan udržoval zdravou váhu a aktivní životní styl, a často se mohou zachytit příznaky artrózy dříve, než se problém stane vážným a akutním.

Jak u svého pejska poznáte osteoartrózu?
Osteoartróza může být v počátečních stadiích obtížně rozpoznatelná a příznaky se často projeví, až po vážném poškození postiženého kloubu.
Někteří psi mohou být velmi apatičtí a skrývají svou bolest, dokud se bolest nestane neúnosnou. Proto je důležité sledovat, zda u psů středního věku, až po seniory, a u psů s predispozicí k osteoartróze, nedochází k časným známkám onemocnění kloubů.

Mezi tyto příznaky patří:

  • Ztuhlost, kulhání nebo potíže se vstáváním
  • Letargie
  • Neochota běžet, skákat nebo hrát si
  • Přibývání na váze
  • Podrážděnost nebo změny chování
  • Bolest při mazlení nebo dotyku
  • Obtíže při močení nebo stolici nebo vykonání potřeby v domě
  • Ztráta svalové hmoty na končetinách a páteři

Pokud máte podezření, že váš čtyřnohý miláček může vykazovat známky artrózy, je důležité, nechat svého psa vyšetřit veterinářem, který provede úplné fyzické vyšetření, včetně palpace kloubů a posouzení jeho rozsahu pohybu.
Váš veterinární lékař může také doporučit rentgenové snímkování postižených kloubů. Rentgenové vyšetření může pomoci vašemu veterinárnímu lékaři vyhodnotit stupeň poškození kloubu.

Jaké jsou možnosti?
Zvířecí lékař může také doporučit další způsoby léčby, jako je fyzioterapie, akupunktura, studený laser a změny ve stravě. V závažných případech může doporučit chirurgický zákrok k odstranění poškozené tkáně z kloubu nebo dokonce k úplnému nahrazení kloubu.

Váha je základ
Bez ohledu na to, jak vypadá zdraví kloubů vašeho psa, je důležité udržovat u psa zdravou váhu a jeho aktivní životní styl.
U psů s osteoartrózou je přenášení nadváhy na poškozené klouby nejen bolestivé, ale může také urychlit proces rozpadu chrupavky. U zdravých psů vede obezita k dřívějšímu rozvoji nemoci a mnoha dalších onemocnění. Pokud má váš pejsek nadváhu nebo obezitu, je nutné zahájit dietní a cvičební plán.
Osteoartróza je bolestivý stav, ale nebojte, naštěstí se dá zvládnout. Udržování vašeho psa na zdravé váze a včasná identifikace příznaků bolesti kloubů jsou prvními a důležitými kroky k udržení mobility vašeho psa.
Doplňky stravy a ortopedické pomůcky vám mohou také pomoci zvládnout zánět a bolest, a také zpomalit vývoj onemocnění u vašeho pejska.

#hellodog